tisdag 28 augusti 2012

Lax- och spenatpaj

En mycket god lax- och spenatpaj! © Hummus och Pannkaka Foto: Robert Almqvist

Åh så gott med laxpaj! Denna pajen gjorde succé bland både vuxna och barn på kräftkalaset.

Börja med att lägga in 4 bitar styckfryst lax i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader. Salta och peppra de frysta bitarna innan. Under tiden gör du pajbotten.

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk salt 
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
Blanda ingredienserna för hand eller i matberedare och tryck ut i en smörad pajform. Jag gjorde dubbel sats eftersom jag använde denna pajbotten till nästa paj också. Ingen förgräddning behövs tycker jag.

  • laxbitar, se ovan
  • färsk bladspenat, en påse eller ca 300 g
  • 0,5 - 1 dl hackad dill
  • rivet skal från en citron
  • 2 dl riven cheddar

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar

Fräs bladspenaten i lite smör tillsammans med salt och peppar. 
Fördela laxbitarna, spenaten, osten, dillen och det rivna citronskalet på pajdegen 
och häll över äggstanningen. 
Grädda i ugnen på cirka 200 grader i 30 minuter eller tills pajen fått en fin färg och äggstanningen stannat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar